Håndball - en sport med potensial i Sør -Afrika

Hvis du spør dette landets sportsentusiaster om sport i Sør-Afrika, er garantert det første som nevnes fotball-VM i 2010. Også navnet Bafana Bafana (fotballaget) og Springboks (rugbylaget) blir ofte brukt. Eller Oscar Pistorius, den første Paralympics-deltakeren som har deltatt i OL i friidrett. De eldre har også Elana Meyer, som i 1992 vant OL-sølv på 10 000 meter.

 

Hvis imidlertid spørsmålet er om håndball, som tross alt har vært OL-sport siden 1936, er det stillhet. Likeledes vil det skje med deg når du stiller dette spørsmålet til folk i Sør-Afrika. Ikke rart, ettersom håndballen lever i en skyggetilværelse.

 

Mens det er paraplyorganisasjonen SAHF i alle ni provinsene et håndballforbund, men en organisert spillvirksomhet, slik vi kjenner det fra norsk serie, finnes ikke. Håndball har ingen tilknytning verken til klubber, videregående skole eller collegesport. Dessuten er det ingen treneropplæring slik at det er ofte frivillige fra utlandet, som må gjøre jobben for sørafrikanske skoler og universiteter .

 

Nicola Scholl og hennes non-profit-organisasjon har skrevet PLAY HANDBALL ZA på flaggene.

"For å minske det nåværende gapet i trenerutdanningen, er vi på jakt etter kvalifiserte og dedikerte håndballtrenere, -spillere og studenter som ønsker å dele sine kunnskaper og ferdigheter, og kommer for et par måneder som idrettsfrivillige til Sør-Afrika.“

 

Tidligere toppserie-spiller (VfL Oldenburg , SC Greven , BVB Dortmund ) og et 20-talls tysk ungdomlandskamper kom i 2009 som en del av en internship i Business Administration for første gang til Sør -Afrika.

Her jobbet hun for SCORE, en ideell organisasjon som er aktiv i flere afrikanske land, og prøver å tilby et nytt perspektiv på livet med hjelp av idrettsutøvere .

 

Ved en tilfeldighet fikk hun muligheten to ganger i uken på Mount View High School i Hanover Park (en township i Cape Town) til å være frivillig. "Arbeidet var en utfordring for meg, men samtidig har det gitt meg mye glede. Jeg kunne dele min egen entusiasme for idrett, men jeg får også mye tilbake fra samfunnet, og jeg har vokst personlig på det . Dette er bare én av mange erfaringer som har motivert meg til å komme tilbake til Sør-Afrika, og da spesielt for å fremme håndball for jenter."

 

I 2012 var tiden kommet. Med et turistvisum kom hun tilbake til Cape Town i juni og gikk til verket med en gang.

Først var det nødvendig å bygge opp et nettverk. "Mitt mål er å danne partnerskap mellom mennesker og organisasjoner i Sør- Afrika og i utlandet for å oppmuntre til overføring av kunnskap til å overvinne kulturelle og sosiale grenser og dermed støtte bærekraftig sportslig og sosial integrasjon. Siden håndball er, i motsetning til andre idretter, lik for menn og kvinner, spilles i hele verden og har ingen historie fra apartheidtiden i Sør- Afrika , ser jeg denne sporten som en ideell måte å oppnå mine mål . "

 

Før hun dro hadde hun allerede informert det tyske håndballforbundet om sine prosjekter og vekket på SCORE interesse for deres prosjekt. I samarbeid med SCORE , Det sørafrikanske håndballforbundet (SAHF ) og Håndball Associations of Western Cape ( WPHA ) organiserte hun en ungdomshåndballturnering og hadde med to trenere til workshops for skoler og lokalsamfunn.

I tillegg knyttet hun kontakter med Universitetet i Köln og DOSB (tysk Olympic Sports Confederation) for å komme til Det sørafrikanske håndballforbundet. Ved Universitetet i Cape Town skal hun i februar 2014 presentere håndball i den første skoleuka.

 

Frau januar av er 32-åringen ansatt i arbeidsgruppen for å fremme kvinnehåndball i Afrika i regi av Det afrikanske håndballforbundet. PLAY HANDBALL ZA ble i oktober registrert som en veldedig organisasjon i Sør-Afrika. Målet med organisasjonen er å fremme et mangfold på tvers av kjønn og skape et spennende idrettsmiljø for ungdom i Sør-Afrika .

 

Hovedfokus her er på håndball for jenter. Dette vil bli gjort blant annet gjennom organisering av håndballarrangementer eller deltakelse i idrettsarrangementer som for eksempel SCORE World AIDS Day arrangementet i Railton / Swellendam.

 

Spesielt i vanskeligstilte og bygdesamfunn kan sporten oppleves overkommelig, spesielt for jenter.

 

" Vi styrker jenter og gir dem i håndballen et instrument som hjelper dem til personlig utvikling for å få selvtillit og til slutt for å gjøre deres liv og deres samfunn uavhengig , " beskriver Scholl om sin visjon.

"For meg personlig har sporten gitt meg mye: gode venner, den har lært meg teamarbeid, om ansvar, glede og lidenskap, men også takle nederlag, disiplin og utholdenhet. Sport forener og integrerer mer enn noen andre ting i verden . Og dette jeg ønsker å bruke og dele."

 

For å oppnå dette  går hun og hennes kolleger inn i skoler, universiteter og lokalsamfunn og forteller om "sin" sport.

"Håndball er min lidenskap. Jeg er en håndballspiller med hele meg. Håndball kombinerer funksjoner som dribling, løping, fleksibilitet, kroppskontakt og taktikk om hverandre , akkurat som de mest populære nasjonale idrettene; rugby, fotball og netball. Så jeg har sett i løpet av mitt første opphold potensial for håndball. I tillegg er håndball enkelt og billig å gjennomføre med litt innsats, slik at selv i de vanskeligstilte områdene kan de drive med dette".

 

Hun mener det er sikkert at håndball har en fremtid i Sør-Afrika .

"Den gode tingen med håndball er at det kan spilles nesten hvor som helst. Man trenger bare en fri overflate og en liten ball. Det kan spilles på nesten alle overflater . Man trenger ikke nødvendigvis et ordentlig mål, det er nok med to skolesekker og en halvsirkel markert."

 

I 2014 planlegger hun å fokusere på gatehåndballarrangementer.

"På mange områder er det mangel på idrettsanlegg , da gjenstår bare gaten som en fyrstikkeske . Med gatehåndball ser jeg potensial til å etablere sporten i hverdagen. Håndball blir stadig mer populært, og ingen utelukkes."

 

De som ønsker å støtte Nicola Scholl og hennes organisasjon PLAY HANDBALL ZA, enten som frivillig eller gjennom pengestøtte, kann finne mer informasjon på www.play-handball.org .